ΑΣΦΑΛΙΣH AIRBNB.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ AIRBNB.

Η τεράστια απήχηση που έχουν αποκτήσει οι διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων επιπλωμένων κατοικιών, όπως η Airbnb, προσελκύκουν το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών που σχεδιάζουν ειδικά προϊόντα για τους ιδιώτες που θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους σε τουρίστες.

Γνωρίστε τα ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν τους ιδιοκτήτες από τυχόν αξιώσεις που μπορεί να έχουν οι ενοικιαστές από ατυχήματα ή βλάβες που θα συμβούν εντός της κατοικίας που νοικιάζουν.
Τα πρόγραμματα απευθύνονται στα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις βραχυπρόθεσμης μίσθωσης του ακινήτου τους και αφορά όλες τις κατοικίες που ενοικιάζονται από αυτά για τουριστικούς λόγους, είτε αυτές είναι κύριες (μόνιμες), είτε εξοχικές.

Η κάλυψη αφορά την Αστική Ευθύνη του ιδιώτη/μισθωτή της κατοικίας για σωματικές βλάβες ή και υλικές ζημιές που τυχόν θα συμβούν στους ενοικιαστές μέσα στον κυρίως ή περιβάλλοντα χώρο αυτής ή που θα προέρχονται από αυτή. Συνήθως περιλαμβάνεται κατεπιλογήν και η Αστική Ευθύνη από πυρκαγιά, διαρροή σωληνώσεων και τη χρήση ανελκυστήρων.
Τι σημαίνει Αστική Ευθύνη; Αν τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα στο σπίτι που νοικιάζει ο ασφαλισμένος μέσω Airbnb η ασφαλιστική αναλαμβάνει να αποζημιώσει τον παθόντα. Αν για παράδειγμα κάποιος γλιστρήσει στο μπάνιο και σπάσει το πόδι του, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Το ίδιο μπορεί να κάνει κάποιος ενοικιαστής αν πλημμυρίσει το σπίτι που νοικιάζει και καταστραφούν προσωπικά του αντικείμενα.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα νομικής προστασίας και αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση με τους ζημιωθέντες, μιας και οι περισσότερες υποθέσεις χρηματικών αποζημιώσεων καταλήγουν σε συμβιβασμό. Από κει και πέρα η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει το ποσό της αποζημίωσης.
Σημειώνεται πως οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης έχουν ανώτατο όριο αποζημίωσης είτε ανά περίπτωση είτε ανά έτος, καθώς και ποσά απαλλαγών τα οποία μπορεί να εκφράζονται είτε ως απόλυτο ποσό (π.χ. 5.000 ευρώ) είτε ως ποσοστό (π.χ. 5% επί της συνολικής αποζημίωσης), είτε ως συνδυασμός των δύο (π.χ. 5% επί της αποζημίωσης μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ).

Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο το όριο που καλύπτει η ασφαλιστική τόσο μεγαλύτερο το ασφάλιστρο.

Πέρα από τις βασικές καλύψεις που προσφέρει το πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει επιπλέον καλύψεις όπως η Αστική Ευθύνη από τη λειτουργία πισίνας, η Αστική Ευθύνη από την εκτέλεση εργασιών συντήρησης / επισκευών καθώς και η Αστική Ευθύνη προς τον ιδιοκτήτη οικοδομής ή/και παντός τρίτου προσώπου. Και πάλι αν επιλεγούν τυχόν συμπληρωματικές καλύψεις, το ασφάλιστρο ανεβαίνει.

Η «ασφάλιση» της Airbnb
Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά η Airbnb προσφέρει το δικό τους πρόγραμμα αποζημιώσεων το οποίο αφορά όμως ζημιές στην κατοικία που νοικιάζεται μέχρι το πόσο των 1 εκατ. δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό όμως, όπως προειδοποιεί η ίδια η εταιρεία δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε ασφάλιση και δεν καλύπτει ειδικά την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Ενημερωθείτε σήμερα κιόλας.

Στεφανής Αχιλλέας.

Εξειδικευμένος Ασφαλιστικός Πράκτορας.

Πηγή: insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο