Φυσικές Καταστροφές: Οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν.

Τι πληρώνουν οι ασφαλιστικές

Eγινε γνωστός ο “λογαριασμός” για τις σοβαρές καταστροφές που από τις χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» από 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2021 σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική.

Συνοπτικά, δηλώθηκαν 2.027 ζημιές με συνολικό ποσό απαίτησης 5,5 εκατ. ευρώ Υπολογίζεται πως οι 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας για τις οποίες οι αποζημίωσεις εκτιμώνται στα 3,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα καταγράφηκαν 1.013 ζημιές σε ασφαλισμένα οχήματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αποζημιώσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Στο πρόσφατο παρελθόν

Υπενθυμίζεται πως για τον ΙΑΝΟ τον Σεπτέμβριο του 2020, οι αναγγελίες ζημιών ξεπέρασαν τις 2.453 (1400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα), ενώ το ποσά της αποζημίωσης ξεπέρασαν τα 30 εκ. ευρώ.

Στην περίπτωση του σεισμού της Σάμου τον περασμένο Αύγουστο, σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις Περιουσίας, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές ανήλθε περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη τον προηγούμενο Νοέμβριο υπολογίσθηκαν περίπου στις 260 ζημιές με το ποσό για τις αποζημιώσεις να διαμορφώνονταν περί τα 20 εκατ ευρώ.

Πέραν των αριθμών όμως το μήνυμα παραμένει, δυστυχώς, το ίδιο: Παραμένουμε ανασφάλιστοι. Αυτό περιέγραψε ξανά στο τελευταίο του μήνυμα και ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ:

«Οι έντονες και με διάρκεια χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» το Φεβρουάριο δημιούργησαν πολλά προβλήματα και προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία και τα οχήματα πολλών συμπολιτών μας. Η ασφαλιστική αγορά για ακόμα μία φορά κινήθηκε με ταχύτητα για την όσο το δυνατό πιο άμεση αποζημίωση των ασφαλισμένων, αποδεικνύοντας πως είναι δίπλα τους στις δυσκολίες.

Γεγονός παραμένει πως οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητά τους. Παρόλα αυτά εκτιμούμε πως μόνο  το 15% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλ. σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία.».

Πηγή:https://insuranceworld.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο